martes, 4 de abril de 2017

OMBUENA:"ARA EN EL MES DE JUNY FARA 12 ANYS DE LA CREACIO D’EOS, EL TEMPS PASSA MOLT MES RAPID DE LO QUE VULLGUEREM I VA DEIXANT PEL CAMI PERSONES VOLLGUDES QUE HUI JA NO ESTAN ENTRE NOSALTRES I ADEMES CREGUEREN EN ESTE PROJECTE QUE S’ANOMENA EOS"

FOTOS ALICIA GARZÓ
JOSEP VICENT OMBUENA I LUCAS por enésima vez, fue el encargado de dar inicio a la velada de entrega de galardones en el Sopar de la Creu Marinera con su potente voz y su especial cariño de sentir desde su nacimiento esta asociación cultural y nuestra querida SEMANA SANTA MARINERA DE VALENCIA.

 PARAULES DE EN JOSEP VICENT OMBUENA I LUCAS LA NIT DE LA CREU MARINERA 2017.-



Ja estem aci, com tots els anys.

En primer lloc, agrair a la Germandat de la Crucifixio, la cesio del seu local, per a celebrar el XI aniversari de la imposicio de la Creu Marinera.

Ara en el mes de juny fara 12 anys de la creacio d’EOS, el temps passa molt mes rapid de lo que vullguerem i va deixant pel cami persones vollgudes que hui ja no estan entre nosaltres i ademes cregueren en este projecte que s’anomena EOS i que a traves de la seua pagina web, anem enterant-se de tot lo que suceix, no sols en la Setmana Santa, si no en el barri, difundint a lo llarg de l’any, dia a dia, paraules, reportatges, fotografies.

El MARITIM es un barri privilegiat dins de Valencia, fon independent fins a 1897, s’annexiona a Valencia junt a Campanar i Russafa. estava dividit en 2 alcaldies : Vilanova del Grau (compost pels barris del Grau, Aiora, Cami Fondo, etc i Poble nou de la mar( compost per Canyamelar, Cabanyal i Cap de França )
Palma en el Grau i este any en Crucifixio en ple cor del Canyamelar.
Per cert el Canyamelar esta de moda i hi ha un moviment que s’encarrega mitjançant conferencies de donar a coneixer el barri.
   Conferencies sobre l’ensenyament, les falles, la setmana santa, el moviment veinal, etc.
Per cert recordar que dins d’estes conferencies el dia 4 d’abril a les 19’30 en la casa Museu de la Setmana Santa”Salvador Cauri” tindra lloc la conferencia que du per titol el Canyamelar i la Setmana Santa Marinera. nostres confraries, germandats i corporacions, una forma d’entendre el barri, a carrec de Begonya Sorolla i Sinisterra.
  En certa ocasio em demanaren una falla amiga de valencia que escriguera sobre el Maritim entre les falles i la Setmana Santa i despres d’una breu descripcio de la zona, deia:
La primera festa del Maritim es la Setmana Santa, es desenrotlla en els barris que estan mes prop de la mar, mes antiga que les falles.
   Moltes persones estan adscrites a les 2 festes i quan cauen molt juntes, perque la Setmana Santa es regix per la quaresma i varien les dates de la mateixa, la gent penja els vestits de faller i fallera i ens posa els de Setmana Santa per a desfilar amb la seua germandat, confraria, corporacio o cos armat i desfilaran pels mateixos carrers que hores abans s’han cremat els monuments.
   Es canviara el monument faller per eixos Crists duts al pit, les doloroses, les escenes de la passio i canviaran els pentinats de valenciana per eixos pentinats tan particulars i exclusius de la nostra Setmana Santa.
   Es una bona ocasio per a la gent que no coneix la festa, que s’acoste a vore-la i gaudir d’ella, probe la nostra gastronomia d’eixos dies i que sols es pot saborejar , aci en el Maritim.

   Gaudir de la vistositat dels tratges, amb multitut de colors, molt mediterranea, no te res a vore amb la Setmana Santa de Castella o d’Andalucia, salvo la religiosita i la interpretacio de la Passio de Crist.


Com digui en certa ocasio, en este mateix acte:
EOS es moltes coses, amistat, comprensio, ara afegiria companyerisme, es colaboracio, es vehicle de comunicacio entre la gent del poble, perque en el Maritim, som diferents i encara tenim caracteristiques propies d’un poble.

   Cada vegada que l’amic Paco Celdran em crida, tremole perque lo meu no es escriure, parlar me defenc. pero si hi ha que fer-ho es fa, pero ja son 10 presentacions en esta i a lo millor esteu cansats de vore la mateixa cara. cada vegada ho tinc  mes dificil. seria hora, amic Paco de buscar un sustitut, que jo crec que ja es hora.
   I ara anem a la previa de la impossicio de la Creu Marinera. des de aci estic vent eixes cares de sorpresa i si puguerem llegir els seus pensaments, sentiriem sere jo ¿hauran pensat en mi…
Sabeu que es requisit imprescindible la presencia fisica i ara cedix la paraula a Paco per a que vos traga  dels dubtes que pugau tindre.
Moltes gracies per la vostra atencio i respecte a este presentador i avant Paco, acava en la impaciencia.

Paco ten’s la paraula.

No hay comentarios:

Publicar un comentario