JCV. El antiguo Convento de Santo Domingo, en la plaza de Tetuán, uno de los más emblemáticos lugares vicentinos, fue el marco de la Exaltación e Imposición de la Medalla Acreditativa a la Honorable Clavariesa de las Fiestas Vicentinas 2011, María José Gimeno Minguet el pasado jueves. Estuvo acompañada por su familia y amigos y representantes de todo el mundo vicentino. Terminada la actuación de la Coral AAACEMA, formada por antiguos alumnos del colegio Marni de valencia, y leída el acta de nombramiento por el secretario general de JCV, Antonio Alpuente, el arzobispo de Valencia, monseñor Carlos Osoro, bendijo la medalla que le impuso el presidente de JCV, Félix Crespo. Actuó como mantenedor el vicepresidente tercero del Consell, Juan Gabriel Cotino Ferrer, quien, entre otras cosas, recordó la incansable tarea evangelizadora del Santo, haciendo referencia para ello a una carta del mismo donde narra su labor al prior del convento de Valencia, terminando su discurso con unas palabras hacia María José Gimeno.La interpretación de los himnos cerró el acto que fue presentado por la periodista Mabel Obrer Gurrea de Radio Nou. A continuación reproducimos el discurso pronunciado por Juan Gabriel Cotino Ferrer, con motivo de la Exaltación de laHonorable Clavariesa de las Fiestas Vicentinas 2011
A tots els valencians, i als vicentins en particular, ha d’embargar-nos una profunda emoció, a l’estar novament hui en este lloc pel qual tantes vegades va passejar i va estudiar Sant Vicent Ferrer.
“Reverendíssim Pare i Mestre:
A causa de les meues increïbles ocupacions, no he pogut escriure a la vostra Paternitat, com havia d’haver-ho fet.
A la veritat, des de la vostra partida de Romans fins hui, m’ha sigut necessari cantar la missa tots els dies i predicar dos i tres vegades, de manera que a penes em queda el temps necessari per a anar d’un punt a un altre, menjar i descansar, i això que els meus sermons els prepare mentres vaig de camí.
Després d’haver abandonat, per última vegada Romans, vaig predicar durant tres mesos en el Delfinat, vaig visitar en este temps les famoses valls de la diòcesi d’Embrum, cridats Lluerna, Argentina i Putida, que era el pitjor de tots, trobant-los plens d’heretges.
Encara que ja els havia recorregut diverses vegades i havien rebut amb veneració la doctrina catòlica, vaig jutjar convenient visitar-los novament per a consolar-los i confirmar-los en la fe.
Fet açò, i accedint als precs de molts que per escrit i de viva veu m’havien cridat, vaig passar a Llombardia, on vaig predicar tretze mesos, ja en els llocs de la vostra obediència, ja en altres més allunyats, com en els dominis del Marqués de Monferrato, a les instàncies i dels quals precs vaig creure no havia de resistir.
En aquells muntanyosos llocs vaig trobar també nombrosos pobles infestats de valdesos i càtars.Vaig recórrer de seguida la diòcesi de Torí, visitant per orde totes les localitats, i predicant la veritat catòlica en contra dels errors en què estaven submergides estes braves gents.
Gràcies a Déu han cooperat a la divina pietat, rebent les veritats de la nostra santa religió amb fervor, devoció i reverència. El Senyor, cooperant amb la seua gràcies a les meues paraules, es dignava confirmar-les.
Preferixen estar en les ciutats i viles importants, en confortables i elegants habitacions,rodejats de comoditats, mentres perixen les ànimes per la salvació de les quals va morir Jesucrist!
Estes ànimes es perden per falta de pastor espiritual i no trobar qui partisca el pa dels xicotius.Les messes és molta, però falten obrers, i així prec al Senyor del camp que envie operaris.
He trobat en estes valls a cert bisbe heretge, cridat Luferio, que va voler disputar amb mi, i ho vaig convertir, el mateix que les escoles dels valdesos de la vall d’Engroya, que també vaig destruir.
Els càtars de Vallpont han renunciat també a les seues abominables supersticions. Els heretges de la vall de Lanz, o Cincona, on es van refugiar els que van donar mort al benaventurat Pedro, màrtir, em van rebre bé; les faccions han cessat.
Els güelfs i gibel·lins van fer les paus i han firmat aliances d’amistat. Respecte a altres coses difícils d’enumerar, que Déu s’ha dignat a obrar per a la seua glòria i bé de les ànimes, no diré res per ara, més que siga bendito en tot i de tot.
Després d’haver passat tretze mesos a Llombardia, farà com cinc que vaig entrar a Savoia, a repetides instàncies dels prelats i senyors d’aquell estat.
He visitat amb gran interés les quatre diòcesis d’Avoste, Tarentese, Moriene i Grenoble,predicant amb més o menys en tals llocs, segons les necessitats del moment. Ara em trobe en Ginebra.
Entre els errors monstruosos que infestaven este país de Ginebra, hi ha un que consistix a donar culte públic a una espècie de divinitat que criden Sant Orient, és a dir, el sol.
Este culte està molt estés i té les seues confraries i festa principal, que se celebra l’endemà de la del Corpus.
Contra este error, no els religiosos,ni encara els mateixos capellans s’han atrevit a predicar,ni a dir res, perquè els sectaris els amenaçaven de mort i els llevaven, mentrestant, qualsevol classe d’almoines.
A força de predicar cada dia i d’insistir sobre el crim d’idolatria, gràcies a Déui al suport que dóna a la meua paraula, l’error ha desaparegut per complet,i estes pobres gents,a l’hora present, estan penedides d’haver errat tan greument en matèria de fe.
Em dispose a visitar la diòcesi de Lausana, on s’adora també públicament al sol, especialment entre les gents del camp, oferint-li al matí les seues oracions i reverenciant-li.
Dos o tres vegades ha vingut el Bisbe a suplicar-me visitara la seua diòcesi, en els confins de l’Alemanya i La Savoia, on hi ha ciutats senceres poblades d’heretges.
Se m’ha previngut que estos heretges són molt perillosos, però tinc confiança en la divina misericòrdia de Déu, i en la pròxima quaresma estaré allí.
De qualsevol manera, complisca’s la divina voluntat”.
Realment, resulta quasi esgotador seguir la narració dels seus viatges, però al seu torn, és apassionant vore la força de voluntat, la tenacitat i forta decisió que sostenia Sant Vicent, només compressible per la seua immensa fe i convicció.
El Rector de la Universitat de Paris deia en mil quatre-cents cinc de Sant Vicent Ferrer:
“Ningú millor que ell sap la Bíblia de memòria, ni l’entén millor, ni la cita més a propòsit. La seua paraula és tan viva i tan penetrant que inflama, com una tea encesa, els cors més freds. Per a fer-se comprendre millor se servix de metàfores nombroses i admirables, que posen les coses a la vista…
Oh, si tots els que exercixen l’ofici de predicador, a imitació d’este sant home, seguiren la institució apostòlica donada per Crist als seus Apòstols i els successors! Però, fora d’este, no he trobat un només!”
La vida de Sant Vicent Ferrer està marcada per la renúncia: renúncia a la seua condició social, renúncia al priorat del Real Convent de Predicadors en la seua ciutat natal, renúncia al seu ofici de professor de Teologia en la Càtedra de la Catedral valenciana, renúncia a l’estatus que li proporciona la seua pertinença a la cúria papal de Benet XIII a Avinyó.Podent seguir un camí còmode, va renunciar a ell per a dedicar-se al que la seua consciència li dictava: ensenyar. Estant en un lloc còmode, ho va abandonar per un altre humil i incòmode: predicar.
Ens felicitem tots pel teu nomenament, Maria José.
No hay comentarios:
Publicar un comentario